Saigon en de Mekong Delta

In de trein wordt van alles meegenomen en in een van de naaste cabins heeft iemand het idee opgevat op reis te gaan met zijn haan! Vanaf 04:00 uur ’s morgens kan die het niet nalaten ons elke 10 minuten luidkeels van zijn aanwezigheid kont te doen 😊
Onze boven buren verlaten de trein rond 09:00 uur, zij stappen uit in NaTrang, wij mogen nog 500 km verder. Vanaf dat moment hebben we het geluk dat we geen nieuwe buren krijgen dus => heel riant de 4-persoons cabin voor ons twee. Als we uiteindelijk het station van Saigon inrijden is het inmiddels 16:35 uur, we hebben geluk dat we een kruier kunnen vinden die ons heel snel naar de transport onderneming brengt die onze fietsen vervoert (zij sluiten om 17:00 uur). Net op tijd komen we er aan en krijgen de fietsen weer tot onze beschikking 😊 => opladen en fietsend naar het gereserveerde hotel. Dit is super centraal gelegen in dé uitgangsbuurt van Saigon. Probleempje is nog wel de fietsen veilig te stallen maar dat lukt ook bij een bedrijfje tegenover het hotel.
We bevinden ons nu echt in het uitgangscentrum waar alles wat god verboden heeft zich afspeelt of aangeboden wordt => als we na een douche naar buiten lopen en Ange even een minimart inloopt om wat te kopen wordt mij buiten eerst een lady aangeboden dan lachgas en dan drugs, alle drie mag ook 😉. Grappig is dat al Ange buitenkomt en op mij afloopt het aanbod wordt ingetrokken!
de volgende 2 dagen vermaken we ons, buiten verwachting, uitstekend in Saigon. We bezoeken een aantal highlights zoals het Reunification Palace, de Katholieke kerk, het voormalig Postkantoor (ontworpen door Eifel) het War Remnants Museum en de Jade Emperor Pagode. Heel leuk om dit weer te bezoeken. ’s Avonds is het telkens feest op de straat voor en naast ons waar het leven niet ophoudt voor het licht wordt.
Vanaf Saigon doen we alles tot in Bangkok op de fiets. We hebben een route door de Mekong Delta uitgezet vanuit de gedachte er te kunnen fietsen over mooie kleine wegen door landelijke dorpjes, we kennen de Delta van een reis 10 jaar terug. De route is nu wel anders dan toen.
De eerste dag is het hels druk bij het uitrijden van Saigon, hier is het vechten voor elke vierkante centimeter wegdek waarbij men ook nog zijn eigen rijrichting kiest. Na een uurtje of twee fietsen wordt het iets rustiger en aan het eind van de dag als we Ben Luc (nooit van gehoord? 😉) vinden we vrij gemakkelijk een uitstekend onderkomen in de vorm van een appartement met giga-balkon en prachtig uitzicht over de omgeving. ’s Avonds prima gegeten al wordt het vanaf nu eten bestellen met handen en voeten werk en aanwijzen in de keuken of bij een ander op het bord 😊
De volgende dag naar My Tho dat men wel de toegangspoort van de Mekong Delta noemt. We vinden er wederom een prima kamer met een schitterend uitzicht op een rivier splitsing.  De overwegende windrichting in dit jaargetijde is Zuidwest dus we hebben de stevige wind voornamelijk tegen, tel er bij op een slecht wegdek en de hitte (het is hier veel warmer dan in Centraal Vietnam) en je begrijpt dat het pittige ritjes zijn. Op donderdag 28 maart è Ange is jarig! Zit het niet mee …… het begint met een uitzonderlijk slecht ontbijt, gevolgd door een rit die begint met een heel hoge brug (55 meter) en daarna 2 lekke banden en 7 km fietsen over onverharde weg. Gelukkig is het hotel waar we overnachten in Tra Vinh wel redelijk en eten we ’s avonds op straat een paar snacks => hoezo een feestdag ☹
Van Tra Vinh fietsen we de dag erop naar Vinh Long, we kiezen er voor de mainroad grotendeels aan te houden om niet weer op een onverharde weg uit te komen. het is een ritje van 66 km maar over een bloedlinke weg getuige het aantal keren dat we op de weg de tekeningen zien die de politie altijd op het asfalt  aftekent met witte verf. We komen er zeker 30 tegen, telkens met een bromfiets en soms een fiets. In Vinh Long nemen we een VIP room op de 6de verdieping in een van de beste hotels met een magnifiek uitzicht op de rivier en de hele omgeving. Er kunnen zeker 40 km ver wegkijken. De volgende dag nemen we het ervan ………….. niets doen en bijslapen 😊 hard nodig! Op Zondag fietsen we heerlijk binnendoor over allemaal kleine wegen door heel kleine dorpjes naar CanTho.  Vanwege het vlakke land en de aanwezigheid van veel water vindt hier voornamelijk rijstbouw plaats. De Mekong Delta wordt dan ook wel de “Rijstbowl” van Vietnam genoemd. Des te opvallender is het dat er ook veel rundvee, op stal, gehouden wordt die dan ook door de boer zelf geslacht worden en te koop aangeboden wordt langs de weg.
We overnachten in een hotel in het centrum dat oergezellig is (geworden sinds we er 10 jaar geleden waren). Vandaag, maandag, hebben we een privé bootje gehuurd dat ons over de rivier naar de Floating market brengt (super leuk om te zien), een Noodle Factory …… mwah, een stukje over de slingerende kleine riviertjes brengt (roeiend) en naar ‘Fruit garden’ brengt voor een bezoekje. Het een heel leuk gebeuren allemaal en heel relaxt waarbij we ons eigen tempo kunnen bepalen.
Morgen verder de Delta in naar Long Xuyen 😊

Voor Foto’s klik op de onderstaande link, deze geeft je toegang tot de foto’s geplaatst in een One Drive Map, veel kijk plezier 😊

Foto Impressie Reis 2019 (04)

 

4 gedachten over “Saigon en de Mekong Delta

 1. Hoi,

  Vanuitt een nat Nederland een ochtendgroet. Volgens mij hebben jullie een heleboel engeltjes bij jullie als jullie op reis zijn. Nieuwe beroepsmogelijkheden voor Ange daar lijkt mij.
  Twee lekke banden dat valt nog mee op zo’n tocht, vervelend maar te doen.
  Nu op naar het volgende verslag. Ik zie uit naar de foto’s.

  Goede reis!

  Groetjes,
  Aty

 2. Boa tarde Bart en Ange,
  Op de BBC zagen wij vorige week een reisverslag van Engelse mensen die met een beperkt budget en binnen een bepaalde tijd door Zuidoost Azië reisden!leuk om de plekken te zien die jullie beschrijven in het reisverslag! Ook zij reisden met de overvolle en vrij gammele trein (houten banken en ook mensen slapend op de vloer deels onder de zittingen enz.)langs de oostkust van Vietnam naar de stad van “Uncle Ho”!(die ook als enorm standbeeld in de stad toezicht houdt! Hoewel….”ladies,lachgas en drugs ontgaan hem kennelijk zo te zien”!😉
  Hopelijk wordt de reis door het platteland wat rustiger en veiliger dan wat jullie na Ho tchi minh stad hebben meegemaakt!
  Nog veel plezier,
  Hartelijke groet van ons,
  Joop en Bregje
  P.S.
  Ange nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag!Bart ook natuurlijk.🚴🏻🌴🚴🏻🍾

 3. Hoi Bart en Ange,

  Wat geeft dat reizen toch een fun, en het lezen dus ook.
  Maar zo fietsroute met al die verf wil je natuurlijk niet.
  De dagen erna is meer wat jullie zoeken.
  En vast streken waar geen tourist komt.
  Hier wordt het warmer en zelfs onze de kat zoekt een plek in de tuin!!
  Nog veel fietsplezier,en Ange je verjaardag doe je gewoon nog een keer.

  Riet en Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *