Java => ogen, ogen, overal ogen

Opvallend is de gelijkenis tussen China en Java, overal zijn mensen, geen moment ben je onbespied en alleen, er is altijd wel iemand in de buurt die je ziet, naar je roept, je gedag zegt of je ongevraagd de weg wil wijzen van waar hij/zij denkt dat je naar toe moet. Zeker buiten de grote steden is het echt nog bijzonder als er twee westerlingen langs komen en als dat dan ook nog op een fiets is dan wil men zeker een praatje aanknopen met je maar zeker ook met je op de foto. Bij elke stop die we maken wacht men zijn kans af om die voor hen uniek foto met ons te maken. Wel leuk maar soms denk je wel eens ……. De mensen in Indonesië zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en vragen geregeld of met hen mee naar huis gaan voor wat te eten en te dringen.
De terugrit van de Borobudur naar Yogya gaat over een heel smal dijkje dwars door de rijstvelden met op de achtergrond de Merapi (vulkaan) , schitterend! Van Yogya naar Surabaya is het voor ons 5 fietsetappes van rond de 75 km per stuk, goed te doen qua afstand maar het wegdek is heel slecht, het verkeer druk en geen meter is vlak. . De rit gaat van Yogya over Surakarta (Solo), Ngawi, Bojonegoro, en Lamongan naar Surabaya. Het is allemaal gebied waar geen toerist of westerling komt. In Surakarta blijven we een dagje om daar het Kraton (Paleis van de Prins) te gaan en een batik museum/fabriek te bezoeken. Beide bezoeken zijn verplicht met een gids, wel informatief maar wij gaan liever op ons zelf iets bezichtigen. De volgende twee dagen rijden we een mooie route met links twee machtige vulkanen (hoogte 2700+ mtr.) en rechts een bergrug, schitterend mooi. De vierde dag gaat gepaard met wat pittig klimwerk en de laatste etappe gaat dwars door de rijstvelden over ‘geitenpaadjes’, kleine dijkjes, onverharde weggetjes etc. magnifiek om te doen. Uiteindelijk rijden we Surabaya binnen waar het nog even zoeken is naar een hotel. Hotels in een grote stad zijn in de regel niet goedkoop en kennen lang niet altijd een kamer met balkon o.i.d.  (in Yogya is dit wel gelukt). Het lukt ons dit keer niet een kamer te vinden waar we buiten kunnen zitten ☹ maar wel met een goede accommodatie en centraal gelegen.
Surabaya is een stad met een rijk Nederlands verleden dat nu overal sterk in verval is. Wel zijn de invloeden nog goed terug te zien in de oude gebouwen in Jugendstil die je overal tegenkomt (moet wel worden opgeknapt 😊)het bekendst is het huidige hotel Majahapit dat als ‘hotel Oranje’ in de bevrijdingsoorlog van Indonesië nog een rol heeft gespeeld. We zijn 2 dagen in Surabaya onder meer om het vervoer met de trein naar Banyuwanki (vanwaar we de boot nemen naar Bali) te regelen. Een treinkaartje kopen voor ons is niet zo’n kunst maar om de fietsen vervoert te krijgen wel. Van de vorige treinreis weten we inmiddels hoe we dit moeten aanpakken en kunnen we het zo regelen dat als wij in Banyuwanki aankomen de fietsen al op ons staan te wachten (als het goed is 😉). Op cultureel gebied heeft Surabaya zeer weinig te bieden we bezoeken op beide middagen die er over zijn na het  regel werk voor de treinreis dan ook:

 • Dè Kretek sigaretten fabriek, met uitstekend museum. Hier worden elke dag nog door 400 arbeiders de Kretek sigaretten met de hand gerold!
 • De Mashid Amed (helemaal niets aan)
 • Arab Town (dat mensen zò kunnen leven, onbegrijpelijk)
 • China Town, met de Hok Tiën tempel, met een traditioneel poppenspel en rondleiding. Helemaal top
 • Het Mandarin Bank Museum, grappig om al die oude kantoor apparatuur te zien en de levensverzekeringsaktes in het Nederlands
 • Dè “Pabriek Limun & Sirup” (de limonade fabriek) met wel geteld 1 ruimte als “museum”, helemaal niks.
 • De trots van de Indonesische Marine, een van Rusland tweedehands gekochte onderzeeër, heel leuk om aan boord geweest te zijn (hij stond wel op het droge 😊)

Vandaag, donderdag 5 april, met de trein naar Banyuwanki om daar (hopelijk) de fietsen op te pikken, naar een goed (afwachten) hotel te fietsen en morgen verder met de boot (overtocht duurt circa 2 uur) naar Bali, om daar te relaxen en het eiland letterlijk rond te fietsen (met de klok mee).

Ps. De foto’s laten zien dat we niet de enige armoedzaaiers zijn die fietsen 😉

 

3 gedachten over “Java => ogen, ogen, overal ogen

 1. Hoi,

  Fijn weer een teken van leven te krijgen. Hoop dat Bali wat rustiger voor jullie is. Die Kretek fabriek kan ik mij nog goed herinneren en de geur ook. Fijne reis verder.
  Liefs,

  Aty

 2. Hoi hoi,
  Het houdt maar niet op zo te lezen. de ene leuke ervaring na de andere, geweldig.
  Ik volg jullie ook op Polarsteps, leuk actueel.

  Groet Ginie

 3. De echte koereurs! Vanmiddag werd “onze”Niki Terpstra”Over de kasseien en door stofwolken 3e in de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix. Volop aandacht van de sportmedia.en terecht denken wij, maar…. Dan twee Nederlanders die langs vulkanen, over geitenpaadjes, in de hitte met gemene klimmetjes enz.Java bedwingen, en dat volkomen in de anonimiteit, chapeau! Jullie verdienen dan niet een kei als prijs maar toch zeker een overheerlijke kretek!
  Geniet er maar van tijdens de bootreis naar Bali😀
  Hartelijke reisgroeten van ons uit een voorjaarsachtig Den Helder
  Joop en Bregje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *