De Rode Lantaarn (05)

Jakarta, brrrrrr

Lieve lezers, Hier weer een stukje van de rode lantaarn. Over de boottocht hebben jullie al kunnen lezen. Was wel heel leuk om te doen en erg rustgevend.
Nu zijn we in Jakarta, de fietstocht van de boot naar de big city was al een avontuur op zich. 🚴🏼‍♂️🚴‍♀️
De sloppenwijken langs het spoor, vreselijk. Gelukkig heeft Bart een Garmin anders zoek je je wezenloos.
Het hotel prima, ontbijt goed maar de omgeving, brrrr😝. Wij lopen door deze wereldstad waar volgens ons in geen 22 jaar (de laatste keer dat wij er waren) wat veranderd is. De meeste mensen zijn straatarm en leven net niet in kartonnen dozen. Door de sloppen slenteren is echt hartverscheurend, het schiet niet op hier, wat een armoede. Zelfs de straat waar wij nu verblijven is het aanzien niet waard.
Op naar de mooie gebouwen. Naar het status symbool van Soekarno. Nou die man had het echt hoog in zijn bol. Niet te geloven wat een boven de stad uitstekend gevaarte met in de avond een zogenaamd brandende fakkel. 🔥Hoe kom je erop! (Met een lift🤪).
In de catacomben was wel een mooi overzicht gemaakt over de geschiedenis van Indonesië. Over Soeharto wordt niet gesproken, de opvolger van Soekarno. Volgens mij een zwarte bladzij in de geschiedenis, waar ze er veel van hebben hier. Potugezen, Hollanders, en Engelsen. Ondertussen heeft zijn dochter, van Soeharto, die het landskapitaal meegeroofd heeft, het geld is ook al door haar opgemaakt.
In Batavia was het heel gezellig. Alleen vanwege de feestdag waren een aantal  musea gesoten. Heel druk met vermaak voor jong en oud.
Op het station kaartjes kopen voor de trein naar Yogyakarta en daarna met een tuk-tuk naar een bureau om vervoer voor de fietsen te regelen. Ik heb mijn ogen uitgekeken, wat een georganiseerde bende bij de vervoerders van pakketten, brommers en fietsen die via de trein🚞 vervoerd worden.
Op naar het maritiem museum. Leuk om te bekijken over de landen die Indonesië geannexeerd hadden. Aardig museum en natuurlijk naar het light house.
Daarna koffie gedronken in het duurste café van Jakarta, hebben we 22 jaar geleden ook gedaan. Toen niet te betalen, nu nog niet. Maar wel goede koffie👍. De mooiste kerk te bekeken van Indonesië. Een prachtige kathedraal ⛪echt geweldig mooi. En netjes en schoon en opgeruimd.
Daarna naar de overkant de moskee 🕌in. Een grote bende voor de deur. Kraampjes, eettentjes, kortom een zootje. Mochten vanaf de tweede verdieping van de moskee het gebeuren bekijken. Wel interessant om dat te zien. De moskee vond ik echt niet mooi 🙁. Maar goed het blijft uniek om dit te mogen zien voor “ongelovigen”.
Zondag weer de stad in naar een mooi museum. Zeer verrassend hoe goed opgebouwd museum dit was. En prachtige sieraden en bijzonderheden gezien. Daarna naar een wijk waar we 22 jaar geleden hebben gebivakkeerd. Het hotelletje niet gevonden, maar voor mij een eye-opener hoe armoedig het daar is.
Toen niet opgevallen, maar ik zou er nu niet meer willen zitten, wat griebus buurt.
Terug naar de “erectie”(het monument)  van Soekarno, waar iedereen van een fijne zondag geniet in het park.

Het was een nationale feestweekend en iedereen trok erop uit. Nog niet zo erg als in China, maar toch. Druk was het😉.

Liefs van de rode lantaarn

5 gedachten over “De Rode Lantaarn (05)

 1. Hoi,

  Ik herinner mij van Jakarta ook de armoede en vooral ook de stank in de sloppenwijken. Vreselijk. Je schaamt je bijna voor je rijkdom. Voor de rest daar ook veel mooie dingen gezien. Fijn dat het jullie goed gaat.
  Liefs,

  Aty

 2. Hallo Bart en Ange,

  Wat zal dat bootreisje aangenaam zijn geweest,en nog wel 1ste klas.
  Even geen geregel voor hotels ed,alleen dus immer rijst en vis.
  Jullie missen nog niets,het is hier berekoud,al lijkt het voorjaar op handen.
  Zelf hebben vorige week de boot van Italië naar Griekenland gebooked,zo zat we van de winter zijn.
  Kijk weer uit naar jullie nieuwe avonturen en fotowerk.

  Groeten Riet en Henk

 3. Hoi wereldberoemde you tube reizigers, wel relaxed die cruise.
  Ik heb genoten van je uitdrukking van die erectie in Jakarta. Het is maar goed dat die man dood is. Veel plezier nog verder,groetjes van ons.

 4. Hoi Bart en Ange,
  Wat een verhalen en wat moeten jullie een hoop regelen. Het inspireert enorm om zelf ook op pad te gaan, maar voor mij wordt de eerste echte tocht een rit in Noorwegen, minder geregel hoop ik. Vooral de omschrijvingen van natuur en landschap prikkelen mij. Zelf wel de nodige hindernissen gehad de laatste 2 maanden maar nog 3 maanden te gaan voor vertrek. Ik wens jullie nog een goed vervolg van de reis toe en kijk uit naar de volgende verhalen. Groet René ( kennis van Chien)

 5. Hoi Bart en Ange,
  Zo, dat was een gribus verhaal. Armoede alom, zo te lezen. Tja we hebben het in Nederland nog niet zo slecht (behalve het koude voorjaar dan 🙁
  Is inderdaad soms onvoorstelbaar hoe arm mensen kunnen zijn en dan nog kunnen leven. Ik ben dat ik India tegengekomen.
  Maar je voor jullie op naar de trein en de rest van de vakantie.
  Groetjes Ginie
  Ps noemt René me nu Chien? 🙂 en hij drinkt niet eens 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *